Zhan Zhuang

Zhan Zhuang (eller stående meditation) er en række forskellige positioner og øvelser, der traditionelt anvendes i sammenhæng med Tai Chi og Qigong træning eller alene. Øvelserne kan bruges til at træne sensitivitet, struktur og “grounding”, m.m.

Standing,at stå stille i en position i nogle få minutter til en halv time, er en fast del af mange af de kinesiske kampkunster, heriblandt Taiji, ligesom principperne bag standing indgår som en del af alle Qigong-set, uanset om du ligger, sidder eller står. Det er samtidig en af de mest enkle Qigong-øvelser at lære, og den er meget kraftfuld og har en dyb indvirkning på krop og sind.
Talrige undersøgelser i Kina har påvist en meget positiv indflydelse på immun- og nervesystem under og i timerne efter udførelsen af standings.
Standings benyttes også til at integrere krop og sind. Det vil sige, at opmærksomheden i første omgang rettes ind i kroppen, og eventuelle registreringer af spændinger i kroppen bruges som en anledning til at søge at give slip i det pågældende område, eventuelt via visualiseringer om “at smelte”, føle varme e.l. Eventuelle forstyrrende tanker accepteres og neutraliseres ved ikke at give dem næring. Det er vigtigt ikke at gøre standingen eller varigheden af den til et mål i sig selv ‒ kvalitetsættes altid over kvantitet.

Standing er på én gang fundamentet for alt andet – og samtidig også kronen på værket. Standing er vores powerhouse.

Kineserne har altid haft for vane at vise det vigtigste først; de serverer det nærmest på et sølvfad. Så er det op til den enkelte at bemærke det. Der er en gammel fabel om, at det bedste sted at gemme en ting er der, hvor alle kan se den.
At lærere fra tidligere tider så kun valgte at undervise meget tætte elever, som havde gjort sig fortjent til det, og som de havde tillid, i de væsentlige detaljer i standing, er noget andet. Der ligger store kræfter gemt i standing, og det var bestemt ikke alle, man ønskede at give disse kræfter til.

Jeg er klar over, at “at stande” betyder at stå. Men de principper, der ligger til grund herfor, gør sig også gældende i liggende og siddende øvelser. Og det engelske ord standing er blot et eksempel på begrænsningerne i sprog, når der oversættes fra kinesisk til engelsk – og endnu værre videre til dansk. Zhan zhuang er mere et grundliggende princip end blot det at stå oprejst.

Standing er et af de mest enkle og samtidig mest avancerede og oversete træningssystemer til at opbygge et godt helbred, fysisk og mentalt! Og en grounded fysisk styrke uden sammenligning!
Standing skal undervises af en kompetent lærer som selv er mesterlært!